Как да пестим, без да се лишим?

Краят на годината е добър повод за равносметка колко похарчихме, колко спестихме и как да намалим първото за сметка на второто. Повечето съвети за редуциране на разходите изискват коренна промяна на начина на живот или пък лишаване от семейни почивки и забавления. Това обаче не винаги е нужно. С прилагането на малки хитрини в ежедневието лесно можем да напълним семейната касичка.
 
Предлагаме ви няколко практични идеи, с които без да се лишаваме от нищо важно, можем да спестим от бюджета ни за месец.


 
Купувайте неща за многократна употреба
Стоките за еднократна употреба обикновено са на много добри цени, но не и когато трябва да ги купувате за дълъг период от време. Ако в семейството ви използвате например много домакинска хартия, защо не пренасочите парите си към продукти, които ще употребявате многократно? С малката хавлиена кърпа ще спестите в дългосрочен план. Каната с филтър, която пречиства вода от чешмата, също е добро решение за едно домакинство. Тази инвестиция със сигурност ще ви спести пари занапред. Ако не смятате това за добро решение, подарете на всеки в семейството си малка бутилка, която има същите функции като каната.
 
Приготвяйте храната си у дома
По всяка вероятност възможностите за обяд около работното място отдавна са ви омръзнали. Добър вариант е да приготвяте храната си у дома - така тя ще е не само по-вкусна, но ще ви спести и средства. Тази идея е особено подходяща, ако сте на хранителен режим или просто искате да се храните здравословно. Ето и няколко идеи за бърз и практичен обяд - http://tmarket.bg/praktichniat-blog-4
 
Пазарувайте в близкия супермаркет
Гориво, синя или зелена зона, обикаляне за паркомясто, нерви… всичко това съпътства отскачането ви с кола до съседния квартал за покупки. Вместо да хабите излишно бензин, разходете се до близкия супермаркет. Спестете си време и насочете енергията за други полезни неща. Няколко стотинки всеки път можете да спестите и като взимате с вас пазарска чанта от плат. Гарантирано е по-здрава от найлоновите и по-еколкогична дори от хартиените.  

 
Забавлявайте се и вкъщи
Честите излизания на кино или на боулинг няма как да не се отразят на бюджета ви, а има толкова много начини да се веселите и вкъщи. Привличането на вниманието на малчуганите може да стане с настолни игри, пъзели, криеница или дори домашно кино с пуканки. Студените зимни дни дават още много поводи за забава вкъщи на топло и с чаша какао в ръка.

 
Пестете енергия
Вероятно стотици пъти сте чували израза “Спестявай енергия и ще спестяваш и пари”. Разбира се, не всеки би инсталирал в дома си уреди за пестене на енергия. Въпреки това ще постигнете добри резултати по лесния начин - гасете светлините, когато е възможно, не стойте под душа, докато топлата вода не свърши, не пълнете ваната си прекалено често. Дори тези идеи да ви се струват неподходящи, с времето ще се убедите, че са доста полезни. Още повече това е добър начин  да научите децата си как да се грижат за природата от ранна възраст.
 
Спестените пари може да вложите за мечтан подарък или почивка. Още по-пълноценно ще се почувствате, ако дарите събраните средства за някаква кауза - може да помогнете на деца от домове, бездомни хора или възрастни. Така освен че ще бъдете удовлетворени от постъпката си, ще зарадвате някого, който има нужда от мил жест в студените зимни дни.
 
Защото дори и с малко може да се направи много!