Как да научим децата да спестяват?

Как да научим децата да спестяват?
 
 
За какво служат парите? Защо да спестяваме? Какво да направим със събраните монети в касичката? Отговорите на тези въпроси, от които зависи в голяма степен бъдещият успех на децата ни, не се получават в класната стая. Колкото по-рано започнем да говорим с тях как умно и отговорно да разполагат с парите си, толкова по-успешен ще бъде един от най-важните уроци в живота им.
 
Разбира се, това е ежедневен процес, който започва от най-ранна възраст и не става с поучения и лекции - личният пример е незаменим. Един от начините е просто да хванете детето за ръка и да пазарувате заедно. И ако го попитате: “Да видим, какво можем да купим днес за 20 лева?” отговорите може да ви изненадат приятно. Да, рискувате да се озовете с кошница, пълна със сладолед и бонбони, но най-често децата приемат пазаруването и парите толкова сериозно, колкото техните родители.
 
Да се научат подрастващите на финансова грамотност е като да бъдат научени на някой език. Експертите вярват, че всеки ден предоставя възможност за научаване на нещо ново, за добиване на практически опит, самообучение и самодисциплина.
 
Ето някои полезни съвета, които значително улесняват родителите в този дълъг и важен процес:
 
Урок №1 Парите са ценни и когато се харчат, те свършват. Когато сте с децата, за предпочитане е да се използват пари в брой, а не кредитни или дебитни карти.
Ако не внимавате, децата могат да имат проблем с разбирането на концепцията за харченето и да решат, че вие притежавате някаква магическа карта, с която може да купите всичко.
 
Урок №2 Има разлика между нуждите - необходимите разходи и нещата, които са просто за забавление. Важно е родителите да подсилват думите си с действия, да се показва на децата, че не можеш да харчиш повече, отколкото имаш.

 
Урок №3 Не бива винаги и да се удовлетворяват желанията на децата. Според психолозите и финансовите експерти изразът „Не можем да си го позволим“ не е правилен. За едно дете това означава „ние сме бедни“ и то започва да се тревожи. Вместо това е добре да се казва: „Предпочитаме да дадем парите си за друго".
 
Урок №4 Джобните пари. Да се дават джобни на децата е един от най-добрите начини да ги научиш да се справят сами с парите си. Обяснете на децата си, че вие плащате за къщата, колата, храната и сметките. Те от своя страна трябва да се съобразяват със собствените си джобни.


 
Урок №5 Включвайте малчуганите в пазаруването, за да разберат как се планира и да се научат да спестяват, намирайки най-изгодната цена. Заведете ги в магазина и им дайте да отговарят за списъка за пазаруване, за да им покажете концепцията на целенасоченото пазаруване. Насочете вниманието им към различните марки стоки и към цените им. Попитайте ги: „По-добре ли е да вземем 2 кг за 4 лева, или 4 кг за 6 лева?”.
 
Не забравяйте, че  децата са много по-мотивирани да спестяват за конкретна цел, а не заради самото спестяване. Ако искат нов телефон или нова раница - купете им касичка, в която да отделят от джобните си пари за седмицата. Така се научават да разчитат на себе си за неща, които повечето родители несправедливо бихме определили като прищявки.